Kotimaisen MARLONin luomupuuvillainen kietaisubody, näitä löytää Prismasta, eivätkä todellakaan ole hinnalla pilattu. Laadustakin olen tykännyt ja meillä näitä vaatteita löytyykin paljon. |
Metsola itsessään on kasvanut melko suureksi firmaksi ja sieltä kerrotaan, ettei vaatteita voida ompeluttaa Suomessa koska täällä ei ole tekijöitä heidän tarvitsemassaan mittakaavassa. Niin, ei varmasti ole kun tehtaat on suljettu. No miksi ne tehtaat on suljettu? Syynä voi toki olla ammattitaitoisen henkilökunnan puute, mutta varmasta suurempi syy on ollut raha. En toki väitä, että Metsola on tässä joku iso paha susi, mutta oikeasti, jos kaikki nämä Virossa ja Portugalissa ompelutyönsä teettävät lastenvaatevalmistajat siirtäisivät tuotannon Suomeen ja avaisivat yhteisen ompelimon (vaikka jonkun suljetun paikalle), niin työllistettäisiin monta työtöntä. Ja tuettaisiin sitä surullisen kuuluisaa rappeutuvaa hyvinvointiyhteyskuntaa.
![]() |
Tamperelaisen Miraakkelin haalarit. Tykkään näissä pienissä valmistajissa myös siitä, että jokainen blogilapsi tai kerhokaveri ei ole puettu samanlaisiin vaatteisiin. |
Ja syy siihen, miksi toivoisin tekstiiliteollisuuden palaavan Suomeen on todellakin ensisijaisesti se, että me tarvitsemme täällä töitä. Laadukkaita lastenvaatteita voisi myös myydä muualle. Saisimme verotuloja ja voisimme tukea niillä perheitä ja lapsia ja vanhuksia. Toisekseen, en halua pukea lastani riistopajoissa tehtyihin vaatteisiin, vaikka kuinka joku vetoaisi siihen, että niiden olot siellä Bangladeshissä olisivat vielä surkeammat jos emme ostaisi niitä vaatteita. Paskapuhetta. Koska mikä estää näitä suuryrityksiä ihan vain maksamasta enemmän palkkaa työläisilleen? Ja miksi he siirtävät tuotantonsa aina halvempaan maahan kun toisessa palkkataso nousee jos he kerran ihan vilpittömästi haluavat parantaa työläistensä oloja. Voitto, voittto ja voitto. Vaatteet pitää tuottaa halvalla jotta yritys saisi enemmän rahaa. Jos työläiset saisivat tehdä töitä vähemmän (työvuorojen pituus) ja rauhassa, vaatteiden laatu olisi parempi. Isommalla palkalla voisi saada näin ollen kestävämpiä vaatteita ja vaatteiden kierto kaupasta jätelavalle pitkittyisi. Tuotantoa voisi määrällisesti vähentää, maailmassa olisi vähemmän paskaa ja me kaikki voitaisiin paremmin. Paitsi ne ison yrityksen toimitusjohtajat ja osakkeenomistajat saisivat muutaman miljoonan vähemmän.
En ymmärrä, miksi meillä on niin kiire tuhlaamaan ja ostamaan, ettemme välitä siitä, missä oloissa vaatteemme tehdään? Rahasta se ei enää ihan oikeasti ole kiinni. Käytettyjä vaatteita saa hyväkuntoisena ja halvalla. Ja omista tuttavistani ne, jotka eniten mainostavat sitä, ettei heillä ole rahaa ostaa kotimaista, ovat juuri niitä jotka niitä tehdastöitä tarvitsisivat. Ja niitä, keitä ei voisi vähempää kiinnostaa kun yritän vaikka lahjoittaa omia, vanhoja mutta vähän käytettyjä hyväkuntoisia vaatteitani pois (toki syy voi olla minun olemattomassa tyylitajussani, mutta viimeksi eilen tarjosin Facessa avoimesti kaikille Dieselin uutta vastaavia farkkuja. Ketä kiinnosti? Ei ketään.). Raha on hyvä tekosyy. Mutta siitä voikin sitten tehdä ihan oman postauksensa. Siitä, miten eettisesti ja ekologisesti tehdyt ostokset eivät todellakaan ole rahasta kiinni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti