Viime jouluna Suomen markkinoille tupsahtivat rumat jouluneuleet. Ilmeisesti jossakin päin maailmaa nämä ovat olleet muotia aikaisemminkin. Tänään jäin miettimään näiden jouluneuleiden kohtaloa. Esimerkiksi tämä loppuunmyyty neule Henkkamaukalta. Materiaalina 75% akryylia, 20% polyamidia ja 5% alpakkaa. Poistomyynnissä hinta ollut alle 10 euroa. Varmaan kestävä ja jatkossa käytössä joka ikinen joulu? Tai sitten kertakäyttökamaa, mikä sopii heittää roskiin joulun jälkeen?
Mun mielestä noi jouluneuleet ovat kieltämättä viehättäviä. Sellaisia, jotka ovat niin rumia, että ovat jo hienoja. Mutta kammoksun ajatusta halpatuotetusta muovivaatteesta, jonka käyttötarve on 1-2 päivänä vuodessa. Ja etenkin kun halvalla saa, niin riski päätyä kertakäyttövaatteeksi kasvaa.
Halvassa vaatteessa itsessäänhän ei ole mitään vikaa ja ymmärrän ajatuksen, että kun vaate on halpa on köyhälläkin varaa ostaa uutta. Mutta kun se ihminen sen halvan vaatteen takana tuppaa myös kärsimään köyhyydestä. Suomessa jaksetaan puhua palkasta jolla tulee toimeen. Huonolla palkalla perustellaan myös oikeus jäädä kotiin,jos ansioisidonnaisella tienaa enemmän. Mitä luulette, paljonko tämän neuleen ompelija tienaa? Onko hänelle mahdollisuutta ansiosidonnaiseen jos palkka on liian huono?
Ja kun vaate on halpa, ei se päädy vain sellaisen ostoskassiin jolla ei ole varaa ostaa kalliimpaa vaan myös kertakäyttövaatteeksi ihmiselle, jolla olisi varaa ostaa sitä kalliimpaa. Ja ekologisempaa ja eettisempää. Vaikka kaikki roskiin päätyvät vaatteet tulevaisuudessa poltetaan energiaksi, niin jokaisen halvankin vaatteen tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja, jotka btw eivät kestä ikuisesti.
Joulu on omasta mielestäni rauhan ja rakkauden juhla johon ei sovi kertakäyttöneuleet olivatpa ne kuinka muotia tahansa. Jospa tänä jouluna annettaisiin kaikki lahjaksi toisillemme jotain, mikä on tuotettu inhimillisissä oloissa ja kestäisi ainakin seuraavaan jouluun asti ihan vaikka joka päiväisessä käytössä.
Kuvat on lainattu Henkkamaukan sivuilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti