keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Mehupuristimesta

Mehustaminen on nyt hetken ajan ollut niin sanotusti jäähyllä. Joulun loman vuoksi tein etukäteen pitkää päivää, mikä tarkoitti sitä että olimme arkisin kotona noin kello 19 mikä oli pääsääntöisesti 12 tuntia sen jälkeen kun kotoa lähdimme. Illat menivät siihen, että syötiin, tehtiin pakolliset kotityöt ja sitten nukkumaan. Eipä siinä paljon mehustaminen käynyt mielessä ja korvasin tuoremehut kaupan mehuilla joihin lisäsin ravintolisät ja viherjauheet joukkoon.

 
Yhtenä päivänä innostuin keskustelemaan työkaverinin kanssa mehustamisesta. Itseähän hankin ensimmäisen mehustimeni viime vuonna terveellisistä elämäntavoista innostuneena. Ensimmäiseksi mehustimeksi valikoitu Philips HR1871/70 joka kyllä ajoi asiansa. Yksi iso ongelma Philipsissä oli kuitenkin sen pitämä meteli. Itse vihaan kaikkea kovaa ääntä ja kun mehustin pitää maantieporaan verrattavaa ääntä käytön yhteydessä, niin siitä on ilo ja harmonia kaukana. Jostakin sitten löysin tieni Froothien sivulle ja tilasin itselleni sitä kautta Optimun 600 mehustimen. Optimumin idea on täysin päinvastainen kuin mitä Philipsissä on. Siinä missä Philips pilkkoo ja rusentaa voimalla varmaan pienet kivetkin, Optimun pyörittää ainesosat hitaasti sentrifugissaan. Ääni on kestettävä eikä yhtään häiritsevä.  Frotthien sivun mukaan äänitaso on 40-60dB. Toinen asia, mikä Optimumissa on plussaa on mehun määrä. Koska ehdin jo luopua Philipsistämme, en pysty tekemään täyttä vertailua. Kuitenkin se tavara mikä tulee Philipsistä ulos, on kosteaa kun taas Optimumin mehujäte on pelkkää kuivaa kuitua jolloin kaiken järjen mukaan mehua tulee lopputuloksena enemmän.


Optimumin kokoaminen on kohtuu helppoa. Runkoon kiinnitettävissä osissa on kohdistusmerkit, kuten yläpuolella on näkyvissä. Mitään osia ei saa eikä pidä runnoa paikoilleen. Kaikki napsahtavat oikeassa kohdassa ollessaan helposti paikoilleen. 

Mehustimessa tykkään siitä, että mehuvalikoima on laaja. Toinen hyvä uoli on se, että sinne voi lykätä kaikki nuhjaantuneet vihannekset ja hedelmät ja lopputuloksena on käyttökelpoista mehua. Itse olen viime aikoina tehnyt paljon parsakaalimehua. Parsakaalista on ainakin itselläni aikaisemmin jäänyt varsi käyttämättä. Nämä yllä olevat kasvikset menivät tällaisenaan mehustimeen. 

Mehustimessa on kaksi ulostuloaukkoa: toisesta tulee mehu tai smoothie ja toisesta kuitu. Optimumissa on mukana kaksi erilaista välineistöä ja toisella saa tosiaan mehua ja toisella smoothieta. Itse olen toistaiseksi kokeillut pelkkiä mehuja. Kuiva kuitu on helppo heittää biojätteeseen.

Optimum on melko painava mutta se on tässä tapauksessa pelkästään hyvä asia. Philipsin mehustimen muistelen painavan suurin piirtein saman verran. Paino tekee mehustimesta jykevän, eikä tarvitse pelätä että se karkaa pöydältä mehustaessaan.  Alla olevassa kuvassa on mehustimen kahva, mikä tekee siirtämisestä helppoa.


Tein parsamehua, tomaattimehua, ananasmehua ja punajuurimehua. Tein kaikki mehut eri purkkeihin ja yhdistelen niitä sitten tarpeen mukaan. Ilmeisesti virallinen ohje on, että mehu pitäisi juoda aina tuoreena, mutta itse olen kyllä laittanut mehuja pakastimeen. En yksinkertaisesti jaksa mehustaa useana päivänä viikossa joten pääsen helpommalla kun teen isompia määriä kerralla ja käytän niitä sitten suoraan pakkasesta. Esimerkiksi inkiväärin kohdalla olen valuttanut mehun jääpalamuotteihin ja sieltä saan lisättyä mehuihin ja smoothieihin juuri sopivan määrän inkivääriä. 
 
 Ainoa asia mitä kaipaan Philipsissä on sen helppo puhdistaminen. Philipsissä osat olivat konepestäviä, Optimumissa ei. Yleensä käytön jälkeen ajan mehustimen läpi vettä noin litran verran. Tämän jälkeen irroitan kiinni jääneet kuidut mukana tulleen harjan avulla. Sitten tiskaan irto-osat käsin. Jos siis jotakin tähän mehustimeen saisi toivoa lisää, niin konepestävyyttä. Muuten kaikki on kohdallaan. Mehustimesta menee läpi isommatkin palat suuaukon ollessa 7,5 cm. Tehoa koneesta löytyy 240 wattia ja jos vertaa Philipsin 1000 wattiin niin määrä tuntuu pieneltä. Mutta kyseessä on toimintaperiaatteeltaan erilainen laite. Froothie toimii hitaalla pyörimisliikkeellä kun taas Philips rutistaa voimalla. Olen testannut kohtalaisen kovat parsakaalit molemmilla ja lopputuloksena sanoisin, että Optimumista tuli enemmän mehua. Optimumin lisäksi minulla ei ole kokemusta muista hitaista mehulingoista, mutta ilmeisesti Optimumissa on kierrosnopeutta muita vastaavia enemmän.

  



Nähtäväksi jää, tuliko mehustimesta 2010-luvun leipäkone. Itse olen kyllä tykännyt ja biojätteen määrä on entisestään vähentynyt sekä kasvisten kulutus lisääntynyt tämän laitteen myötä. Tajusin muuten juuri viime viikolla muun perheen sairastaneen flunssan itseni siltä säästyessä. Vahva veikkaus, että kiitos menee viherpirtelöille ja kasvismehuille.

Lisää Optimumista löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti