torstai 14. toukokuuta 2015

Eroon riisistä

Oman arjen muuttaminen ekologisempaan suuntaan on ollut tällaiselle shoppailuhullulle materialistille varsn haastavaa. Vaatteiden ostosta en ole pystynyt, enkä kyllä ole halunnutkaan luopua. Yksi suuri intohimo on merkkilaukut enkä ole halunnut siitäkään luopua. Mutta olen tinginyt useasta muusta asiasta ja moni pieni arkinen muutos on tuonut yllättäen iloa elämään. En valehtele kun sanon, että minun tulee hyvä mieli kun pyyhin keittiön pöytää etikkavedellä ja kun ripustan kestovaippoja narulle kuivumaan.

Yksi arkinen asia, minkä kautta haluan jatkossa vähentää omaani ja perheeni hiilijalanjälkeä on ruoka. Tärkein asia ruoan ekologisuudessa on toki se, että mitään ei heitetä roskiin vaan se mikä ostetaan, syödään. Toinen tärkeä asia on se, että käytetään kausivihanneksi ja hedelmiä. Kolmas ja ehkä tärkein asia on luopua niiden ruoka-aineiden käytöstä, jotka kuormittavat luontoa eniten ja vaihtaa niiden tilalle ekologisempia vaihtoehtoja. Toki se, mikä on ekologista täällä Suomessa voi olla vähemmän ekologista jossakin muualla.

Yksi asia josta olen suunnitellut luopuvani, on riisi. Riisin viljely aiheuttaa vuosittain 1,5% maailman kasvihuonepäästöistä. Riisiä suurempia ilmastopäästöjä aiheuttaa kaikki lihat kala poislukien sekä kasvihuoneessa talvella viljellyt tomaatti ja kurkku. Ja tämä siis laskettuna per tuotettu kilo, ei tuotettu yhteismäärä.

Riisin viljely tarvitsee paljon vettä ja se viekin isoimman osan viljelyyn käytetystä vedestä. Riisin viljelyä varten pellot vedetetään, mikä johtaa metaanin muodostumiseen. Metaani puolestaan on erittäin voimakas kasvihuoneilmiötä aiheuttava kaasu.

Millä sitten riisin voi korvata? Miten käy ihmiselle, jonka lempiruokaa on sushi? No, eihän siitä riisistä tarvitse kokonaan luopua ja isossaa osassa maailmaa riisi kuuluu ruokavalioon oleellisesti. Mutta kun asumme Suomessa, sen voisi ainakin osittain korvata perunalla, ohralla, speltillä tai vaikkapa kvinoalla.

Meillä kokattiin tänään kanaa ja spelttiä tikka masala-kastikkeessa. Olin hieman skeptinen speltin suhteen, mutta ruoka oli oikeasti hyvää. Toki tuo tehotuotettu kana pitäisi vielä oppia korvaamaan kokonaan kasvisperäisillä tuotteilla.



Tästä meillä tänään kokattiin. Kuva on lainattu luvatta Birkkalan omilta nettisivuilta täältä. Speltin keittäminen oli helppoa, kattilaan 4dl vettä ja kaksi spelttiä kun vesi oli kiehunut. Sitten annettiin rauhassa kiehua niin kauan kun vesi oli haihtunut ja imeytynyt kokonaan speltteihin. 

Ruokavalion muuttamisella on oikeasti iso merkitys luonnon säästämiseen seuraavillekin sukupolville. Suosimalla suomalaisia viljatuotteita säästämme luontoa ja lisäämme työtä Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti