lauantai 16. toukokuuta 2015

Valion luomumaito ja sen epäonnistunut mainos

Ehkä osa Suomen kansalaista on säästynyt siltä itkulta, mikä syntyi kun Valio kehtasi laittaa mainoksen julkisuuteen, missä väitettiin luomulehmien tekevän mitä tahtovat. Sen sijaan, että eläinaktivistit ja vihreäksi itseään kutsuvat ihmiset olisivat olleet tyytyväisiä, että Suomen suurin maitotuotteiden valmistaja haluaa kasvattaa luomun markkinaosuutta, Valiota syytettiin viherpesusta ja käskettiin boikotoimaan Valion tuotteita.

Maidon juonti on toki eettisesti väärin, jos ajatelleen eläinten oikeuksia. Se ei myöskään ole ekologisin vaihtoehto. Mutta jotta suuri muutos tapahtuu, tulee sen tapahtua asteittain. Lehmä ei elä luonnonvaraisesti, ainakaan Suomessa. Lehmä on Suomessa vain ja ainoastaan tuotantoeläimenä. Se, että meillä on nykyään luomulehmiä on jo iso askel parempaan. Mutta sillä ei ilmeisesti saa mainostaa, että näillä lehmillä on parempi olla kuin aiemmin, ostakaa tekin luomua jotka ette aiemmin ole niin toiminut?

Paitsi että kuka meistä tietää, ovatko vaiko eikö ne luomulehmät tyytyväisiä? Ihan oikeasti. Totta kai eläin voisi aina olla vapaampi ja elämä voisi olla mukavampaa, mutta sillä lehmällä ei nyt Suomessa ole muuta virkaa kuin maidontuotto ihmisen ravinnoksi. Valion virka on puolestaan tuottaa siitä maidosta ruokaa. Ja ne suomalaiset lehmät, jotka olen tavannut, vaikuttavat kyllä elävän mukavaa elämää kesäisin. Talvella toki on eri asia. Mutta me nyt vain satutaan asumaan pohjoisessa valtiossa.

Ja siis viherpesu, siitäkö tässä nyt oli kyse? Onko se viherpesua jos väitetään  lehmien olevan tyytyväisempiä kuin mitä ne ovat? Jos Valion luomu täyttää luomun kriteerit niin se on silloin luomua ja se on ihan oikeastikin vihreämpää kuin se ei-luomu. En koe Valion mainosta viherpesuna. En oikeasti koe sitä edes huonona mainoksena. Koen, että tässä nyt ylireagoitiin ja huimasti.

Valion virka on myös olla suuri työllistäjä ja veronmaksaja. Toivoisin, että näiden "Valio boikottiin huonon mainoksen vuoksi" huutelijoiden ajatuksissa kävisi sellaisetkin asiat kuin työllisyys, verot ja hyvinvointiyhteiskunta. Ostan mielummin Valion maitoa, kuin Arlan maitoa, vaikka sekin on suomalaista. Arlan myyntivoitot ja verot niistä menevät kuitenkin Ruotsiin ja niillä koulutettaan ruotsalaisia lapsia ja hoidetaan ruotsalaisia vanhuksia. Mutta hei, eihän meidän lapsilla ja vanhuksilla ole niin väliä, kun Valio kuitenkin teki huonon mainoksen. Siinä on jo syytä tehdä pari tuhatta työtöntä lisää tähän maahan.

Olen pahoillani, ettei ne onnelliset ja vapaat lehmät maksa meille veroja tai tuo ruokaa meidän suomalaisten pöytään. Olen myös lukenut, että kaikki maidontuotanto pitäisi ajaa alas luonnollisen poistuman kautta. Niin, kukahan senkin kustantaisi? Olen valmis ryhtymään vegaaniksi sillä sekunnilla kun eläinaktivistit maksavat nämä luonnolliset alasajot omasta pussistaan ja luopuvat sosiaalietuuksistaan, joita kustannetaan sorsimalla eläimiä.

Maailman pelastaminen on tärkeä asia ja ruokavalion muuttaminen eläinperäisestä kasvipainotteiseksi on siitä iso osa. Mutta maailmaa ei pelasteta teilaamalla Valion luomulehmät. Ja vaikka meillä oli tavoitteena siirtyä pikkuhiljaa perheenkesken kauramaitotuotteisiin, tämä boikotti sai aikaan sen, että ostan jatkossa vähemmän kauramaitoa ja enemmän Valion maitoa. Koska en halua boikotoida yhtiötä, joka yritti tuoda luomun kaikkien ruokapöytiin.

Ja siis minulla meni myös sekin seikka ohi ymmärryksen, että miksi ihmisiä tappavien tehtaiden pyörittäjille lähetetään vain palautetta ja rohkaistaan muutokseen (ja jatketaan niiden halpatuotantorättien ostamista), mutta oikeasti lehmien olojen parantamisesta palkitaan boikotilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti