sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Luomusta


Päädyin töissä jälleen kerran mielenkiintoiseen mutta onneksi varsin lyhyeeseen keskusteluun luomusta. Luomun syönti on kieltämättä tällä hetkellä hieman sellainen hipsteri-ilmiö, mutta toisaalta tämä on positiivinen asia. Ainakin omalla kohdallani kun olen kokenut luomutuotteiden maistuvan paremmalle kuin ei-luomujen. Toki voihan siinä olla osansa sitä kuuluisaa lumevaikutusta. 

Keskustelun aiheena oli se, kuinka luomulla ei pelasteta maailmaa. En todellakaan ole asiasta eri mieltä. Jos kaikki söisivät luomua, ei ruoka maailmassa yksinkertaisesti riittäisi ja tehotuotannolla ja geenimuunnellulla ravinnolla voisimme ratkaista nälänhädän.  Paitsi että. Meillä on geenimuunneltua ja tehotuotettua ruokaa, mutta olenko ymmärtänyt oikein, että meillä on myös nälänhätää? 

Jos uskoisin, että tehotuotannolla ja geenimanipulaatiolla oikeasti olisi hyvät tarkotusperät, niin ehkä jopa kanntaisin moisia vaihtoehto. Mutta, kaiken takana on raha. Halutaan luoda tuotannoltaan halvempaa ruokaa enemmän niitä varten, joilla on rahaa ostaa enemmän ruokaa määrällisesti kun ruoka on halvempaa. Ja näkyykö se tehotuotanto ja geenimanipulaatio edes ylipäätään kuluttajalle tai edes ruoan tuottajalle vai kerääkö isot yhtiöt entistä enemmän voittoa?

Tehotuotettu ruoka päätyy juurikin niille lautasille, mistä se heitetään roskiin. Samasta syystä en koe, että ruoka on liian kallista. Iso osa meistä suomalaisista on ylipainoisia ja voisimme syödä määrällisesti vähemmän ja laadullisesti paremmin. Kun määrästä vähentää ja laadussa parantaa on lopputulos lompakolle sama mutta elämänlaadulle eri. 

Meillä käytetään jatkossakin niitä herkästi pilaantuvia luomutuotteita. Ja entistä enemmän lähituotteita. Lautasemme sisältä on pääosin kausipainotteinen ja kotimainen. Heitämme ruokaa koko ajan vähemmän roskiin. Ostan vähemmän ettei ruoka pilaannu kotiimme. Pyörällä lähikauppaan ostamaan lähituotettua luomua on paras ratkaisu.
Niin, eikä meidän perhe asioi Lidlissä. Koska vaikka S- ja K-ketjut ovat itse saatanasta, niin haluan kannattaa kotimaista työtä. S-marketin rahat jäävät Suomeen, Lidlin eivät. Vaikka kuinka suomalaisia tuotteita siellä hyllyissään myisivät. Lisäksi arvostan sitä, että S-market ja K-kauppa työllistävät enemmän suomalaisia kun käyttävät hyllyttäjiä mitä Lidlissä taas ei tapahdu. Toki me kuluttajat sitten maksamme osa siitä korkeammilla hinnoilla.  Mutta ruoan suhteen kannatan samaa linjaa kuin kulutustavaroiden. Mielummin vähän ja kallista kuin liikaa halvalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti