maanantai 6. heinäkuuta 2015

Lastenvaatehuoltoa

Koska pyykinpesu on yksi lempikotitöistäni, niin halusin jakaa jälleen muutaman vinkin miten lapsen ja miksei aikuisenkin vaatteet saadaan kestämään käyttöä. Mitään vaatealan koulutustahan minulla ei ole, mutta rakkaus vaatteisiin tekee jo paljon. Se ja kiinnostus kestävään muotiin. 

Tärkein asia on toki ostaa kestävää. Sellaisia vaatteita, missä kangas tuntuu käteen hyvälle, materiaali on kestävää ja ompeleet huolelliset. Saumat kannattaa käydä läpi uusissakin vaatteissa ja jos saumavaraa on alle puoli senttiä (viittaan tässä siihen sauman sisällä olevaan kangasmäärään), niin heikoillä jäillä ollaan. Kannattaa ostaa myös hyväksi todettua tai kehuttua, laadullisesti siis. Tärkeintä ei ole viimeisin muoti vaan se, että vaate kestää. Vaikka omalle lapselleen ostaisi uutta ja ajattelee hankkiutua niistä eroon heti kun ne jäävät pieneksi, niin silti kannattaa ostaa kestävää. Lastenvaatteet saa aina eteenpäin. 

Vaatehuollossa lasten kohdalla vaatteita joudutaan pesemään ja paljon, joten se miten pesemme on todella tärkeätä. Monesti suositellaan ajattelemaan ympäristöä ja pesemään mahdollismman matalassa lämpötilassa mutta itse haluan pestä lasten värikkäät vaatteet 60 asteessa jotta värit ja kuosit pysyvät kirkkaana. Nykyään pesen kaikki vaatteet, paitsi alusvaatteet, nurinpäin. Näin ollen pesussa kuluva pinta ei ole se, mikä on ulospäin käytössä. 


Pesen saman väriset saman väristen kanssa ja ensipesun teen 60 asteessa aina jos vain vaate materiaalinsa puolesta sen kestää. En käytä hajustettuja aineita, enkä huuhteluainetta. Huuhteluaine ei sovi elastaania sisältäville vaatteilla, se haurastuttaa elastaanikuitua joten tämä on hyvä muistaa myös lastenvaatteiden pesussa. Ja aikuistenkin vaatteissa etenkin farkkujen kohdalla. 

Pesun jälkeen kuosittelen vaatteet muotoonsa ja kuivatan narulla. Kuosittele on tärkeä osa vaatehuoltoa koska se estää vaatteen venymistä ja vanumista muodottamaksi. Ja vaikka kuivausrummut nykyään ovat hellävaraisia ja lapsiperheessä ajoittain korvaamattomia (paitsi meillä) niiin kuivausrumpu kuluttaa vaatetta. Jokainen käsittely, oli se sitten pesu, silitys tai rumpukuivaus, kuluttaa vaatetta. 

Silittäminen olisi kiva harrastus, mutta tällä hetkellä siihen ei into riitä. Silittäminen kyllä estäisi pölyn irtoamista vaatteesta ja tekee vaatteesta kieltämättä paremman näköisen mutta lapsiperheessä etenkin lasten vaatteiden kohdalla silittäminen tuntuu hieman hifistelyltä jos kyseessä ei ole juhlavaate. Vaikka vaatteet ovat kertakäyttötavaraa meille monelle, niin pienellä vaivalla vaatteet saa pitämään ryhtinsä ja kestämään käyttöä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti