torstai 17. huhtikuuta 2014

Kotimaisia lastenvaatteita, osa Myllymuksut

Tutustuin Myllymuksuihin kestovaippojen kautta. Vaikka heidän kestovaippansa eivät ole meidän lempivaippojen top kolmessa, ovat ne perusvaipat nyt olleet toimivia kun lapsi sai reisiinsä hieman täytettä. Kuorista olen tykännyt, vuotosuojineen ne ovat olleet hyviä, samoin merinovillakuoret ja sisävaipat. Myllymuksuilla tykkään kuitenkin ehdottomasti eniten heidän bambuvaatteistaan.

Bambun ekologisuus ei ole aivan yksinkertaista. Myllymuksujen sivuilla puhutaan bambusta näin:

Bambukankaat sopivat erityisen hyvin ihoa lähimmäksi kerrokseksi. Näistä valmistat mm. ihanan pehmoiset paidat, alusasut, yms. Materiaalina uudentyyppinen ekologinen ja luonnostaan antibakteerinen bambu on mitä mainioin. Bambukuitu sisältää paljon mikro-onteloita, jonka ansiosta se imee ja luovuttaa kosteutta nopeasti. Se lämmittää ihoa kylmällä ja viilentää mukavasti lämpimällä säällä. Pyöreän ja sileän kuidun johdosta se tuntuu iholla silkkisen pehmeältä ja se pysyy erittäin pehmeänä pesuista toiseen.

Pehmeä kotimainen bambupuuvillaneulos. Kotimaista laatua, käytetyt värit ovat Öko Tex Standard 100 -sertifioituja eikä värjäys-/viimeistelyprosessissa ole käytetty kemiallisia aineita. Tästä tulee ihastuttavia vaatteita ja vaippoja! Tämä laatu sopii erityisen hyvin ihoa vasten tuleviin vaatteisiin, esim. aluskerrastoihin.


Myllymuksujen bambujoustofroteesta tehty body ja puolipotkarit. 

Fjällraven kertoo puolestaan näin bambun tuotannon ekologisuudesta: 

"Bambun käytöllä on kuitenkin myös haittoja. Bambu täytyy hajottaa, jotta sen kova, puumainen kuitu saadaan muutettua pehmeäksi, puuvillamaiseksi selluloosahaituvaksi, joka voidaan kehrätä langaksi. Hajottaminen voidaan toteuttaa kahdella tavalla – mekaanisesti tai kemiallisesti. Mekaaninen menetelmä on periaatteessa sama menetelmä, jolla valmistetaan tekstiiliä pellavasta, hampusta ja ramista. Kemiallinen menetelmä muodostaa pehmeää viskoosikangasta, ja juuri tätä bambua käytetään Fjällrävenin bambupaidoissa.
Tällainen viskoosin valmistus on saanut kritiikkiä osakseen, koska sen katsotaan olevan ympäristölle haitallisempaa kuin mekaaninen menetelmä. Olemme tietoisia tästä. Katsomme bambukuidun olevan kuitenkin parempi vaihtoehto kuin puuvilla. Varmistamme myös, että toimittajamme allekirjoittavat kemikaalien käsittelyä koskevat toimintaohjeemme."

Ylen kuningaskuluttaja v. 2011 kommentoi puolestaan, ettei bambu ole antibakteerisuutta nähnytkään. Toki tässä lyhyessä artikkelissa asiaa ei perustella mitenkään, kuten ei myöskään tuolla Myllymuksujen sivuilla siihen toiseen suuntaan. Kuningaskuluttajaan pääsee tästä.

Puolestaan kilpaileva mediafirma MTV3 kirjoittaa näin Bambusta

Ja pieni hölmö kuluttaja on taas päästään pyörällä. Kuka huijaa ketä ja ketä uskoa? Kaikesta viskoosipitoisuudesta huolimatta pidän bambua ekologisena ihan sen luonnonkuitupuolen huomioiden, toki varmasti se ei ole vihreimmästä päästä kuituluettelossa. Antibakteerisuusasiaa aion kyllä vielä selvittää mutta oma kokemus kestovaipoista ja näistä bambuvaatteista puhuisi sen puolesta. Ennen kaikkea Myllymuksujen bambuvaatteet ovat meillä kestäneet hyvin pesua ja käyttöä ja ovat olleet kerrasta toiseen pehmeitä ja mukavan tuntuisia. Kankaat tehdään ainakin osittain Suomessa (juu, bambu ei kasva täällä) ja ompelu tapahtuu Suomessa. Voin siis olla melko lailla varma, että kukaan ei ole kärsinyt ainakaan kovin paljon näitä vaatteita ommellessaan. Suosittelen, ekologisuudesta tai ei-ekologisuudesta huolimatta. 


Monet lastenvaatevalmistajat tarjoavat bodeihinsa jatkopaloja, näin myös Myllymukset. Toki hyvä huomata, että nämä jatkopalat ovat valmistajakohtaisia koska nepparit nyt vaan ovat erilaisia eri valmistajilla.

Myllymuksut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti