keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kotimaisia lastenvaatteita

Lastenvaatebisnes on mielettömän kokoinen. Kuten koko vaatebisnes. Mutta lastenvaatealalla on suuri hyöty siitä, että lapset kasvavat nopeasti, sotkevat vaattensa usein ja möyrivät maassa ja niin ollen myös rikkovat ja kuluttavat vaatteitaan paljon. Näin ollen vaatteita myydään ja ostetaan. Toki moni ei halua panostaa rahallisesti lastensa vaatteisiin juuri edellä mainituista syistä. Toisaalta sitten, jotkut ovat valmiita panostamaan aika paljon enemmänkin edellä mainituista syistä huolimatta.

Kulutuksen lisäksi lastenvaatteiden valmistusta säätelevät tarkat asetukset. Tuotteiden tulee olla sertifikoituja eikä niissä saa olla myrkkyjä. Ei kuitenkaan ole pitkä aika, kun moni merkkituote jäi pistokokeissa kiinni suositukset läpäisemättömistä lastenvaatteista. Eli vaatteista, joissa oli liikaa myrkkyjä. Monesti, ikävä kyllä, vaatteita tehdään asetusten mukaan juuri niin kauan kun on pakko lupien kuntoon saamiseksi, sen jälkeen palataan siihen halvempaan tapaan. Ja koska vaattteet usein teetetään alihankkijoilla, voidaan sitten kiinni jäädessä vedota siihen, ettei valmistuttaja tiennyt asiasta. Toki eihän valmistuttaja aina tiedäkään, mutta kuka oikeasti voi käsi sydämellä vannoa, ettei tiennyt miksi se vaatteiden valmistus juuri siinä tehtaassa oli puolet halvempaa kuin toisessa? Niinpä. Syynä on oikominen turva-asetuksissa joko valmistuksen tai henkilökunnan suhteen. Ja itse en kyllä halua omalle, enkä lapseni iholle myrkyllisiä vaatteita jos sitä vain mitenkään voin välttää. Tai edes vähentää.

Suomessa on joskus ollut vaateteollisuutta. Ja erittäin hyvää sellaista. Nanso, Suomen Trikoo, Marimekko, Finlayson, Jousi-paita ja Tutta nyt näin esimerkkeinä. Se osa näistä kyseisistä firmoista, joka on vielä pystyssä, on ulkoistanut tuotantonsa Aasiaan. Marimekko ja Nanso toki ja onneksi tekevät vielä kankaansa Suomessa ja Nanso jopa ompeluttaa jotakin. Mutta suurtuotantona vaateteollisuus ja sen myötä ammattitaito, ovat Suomesta häviämässä. Ja mikä pahinta, me kuluttajat annamme sen hävitä. Olemme hintatietoisuudellamme ajaneet alas suomalaisen vaatetuotannon, ensin laadullisesti ja sitten määrällisesti. Kun halpaketjut 20 vuotta sitten rynnivät Suomeen, ihmiset eivät enää halunneet maksaa laadusta. Lopputulemana meillä ei ole vaateteollisuutta juuri nimeksikään mutta sen sijaan meillä on enemmän työttömiä kuin aikoihin. Ja lisää työttömiä. Ja vaatteisiin sijoittamamme raha valuu Ruotsiin.

Yhtä kaikki. Oman henkilökohtaisen viherpesuni myötä halusin ostaa lapselleni uutena vain kotimaisia lastenvaatteita. Suomessa pienenä maana tuotantoprosessia seurataan tarkasti ja luotan siihen, että Suomessa valmistettavat vaatteet ovat myrkyttömiä. Olen myös ajatellut, että ne olisivat laadukkaita, mutta aina näin ei ole ollut. Onneksi usein kuitenkin.

Uusia kotimaisia lastenvaatemerkkejä tulee kuin vettä taivaalta Suomen kesässä, mutta lähtökohtaisesti niiden vaatteet teetetään Portugalissa (EDIT) ja Virossa (Metsola, Nosh, osa Aarrekidistä, Papu, Gugguu ja niin edelleen). Itse pyrin ostamaan vain niitä, joiden vaatteet tehdään Suomessa. Hintaeroa noihin Portugalissa teettetyihin kun ei juuri ole, toki tuntuu, että nuo Portugalissa ommellut ovat trendikkäämpiä. Mutta haluan tukea Suomen työllisyyttä, verotuloilla ja työnteolla pyöritetään hyvinvointivaltiota, joka meiltä on pikkuhiljaa rapistumassa pois. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, eikä sitä kierrettä katkaista muuten kuin tukemalla pienyrittäjiä. Tai keksimällä uusi Nokia.

Tässä ensimmäinen osa kotimaisista lastenvaatevalmistajista, lappalainen Paapero.

Tää tunika on ollut yksi meidän lempivaatteista. Harmi vain, että sitä on tullut hieman säästeltyä. Kuten usein käy ns. hienoille lastenvaatteille. 

Paaperon potkupuvut on ollut meidän lempiyövaatteita sen jälkeen kun ne löysin. Haaroissa oleva napitus takaa sen, että vaippa on helppo vaihtaa yöllä ja alaosa on niin leveä, että kestovaipan kanssa ei ole mitään ongelmia mahtumisen suhteen.  Harmi vain, että kun lähdettiin ryömimään, niin varvasosat kulu kaksista potkareista heti puhki kun mies ei vaihtanut aamulla vaatteita lapselle. 




Tää mekko odottaa vielä kasvua, mutta kuosi oli niin kiva, että oli pakko saada se kaappia koristamaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti