torstai 6. marraskuuta 2014

Parkatakki syksyyn

Kohta tämän takin käyttöaika on toivottavasti ohitse, ainakin minulta kylmäveriseltä. Mutta esittelyssä on R-collectionin klassikko Unisex-parkatakki. Takista ekologisen tekee sen laatu ja laadulla tarkoitan kestävyyttä. Takki oli viime talven, sen puolen vuoden lämpöisen loskakauden, kovalla käytöllä ja edelleenkin se on kuin uusi. Toinen ominaisuus, joka lisää sen ekologisuutta on irrotettava vuori joka antaa takille käyttöominaisuuden alkusyksystä ilman vuorta ja sitten loppusyksystä vuoren kanssa. 

R-collection on suomalainen yritys, joka kylläkin teettää ompelutyönsä Virossa. Kuten kaikki muutkin nykyään. 5.11.2014 tuli tieto myös Suomen viimeisen farkkutehtaan sulkemisesta. On hyvä muistaa, ettei aina kyse ole myöskään pelkästä kustannuserästä. Näiden viimeisten Suomen ompelutehtaiden ongelmana on ollut myös löytää ammattitaitoista ja motivoitunutta henkilökuntaa. 

Tuntuu, että meiltä suomalaisilta on hävinnyt motivaatio matalapalkkatöihin. Raskas ja osittain yksitoikkoinen työ ei kiinnosta ja tarjolla pitäisi olla hyvin palkattua siistiä ja kevyttä sisätyötä, näin kärjistäen. Ja jos sosiaalietuuksia saa enemmän tai edes yhtä paljon kuin palkkaa, on mielekkäämpää jäädä kotiin kuin tehdä töitä. 

Monesti kun käydään keskusteluja halpatuotannosta, vedotaan siihen, että niiden ihmisten elintaso siellä jossakin kaukana Aasiassa olisi ilman halpatyötä vielä huonompaa. Samalla kuitenkin julistamme täällä Suomessa, että miksi tehdä raskaita töitä kun palkka on niin huono, ettei rahaa riitä kuin pakollisiin menoihin ja aina ei niihinkään? Miksi sitten se on ihan ok, että siellä toisella puolella maailmaa raadetaan niska limassa palkalla, joka ei välttämättä riitä edes ruokaan? Saati älypuhelimiin tai autoihin? Miksi me suomalaiset olemme jotenkin parempia ja meidän pitäisi saada samasta työssä paljon parempaa palkkaa jopa elinkustannuksiin suhteutettuna? Olemmeko me todellakin niin paljon parempia ihmisiä? 

Ymmärrän kyllä, että elinkustannusten noustessa on turhauttavaa tehdä töitä jos käteen ei jää laskujen jälkeen mitään, mutta sosiaalituen pyörittäminen velkarahalla ei voi jatkua loputtomiin ja halveksumalla matalapalkkaisia töitä me sekä hinnoittelemme itsemme ulos vientiteollisuudesta ja hävitämme maastamme käden taidot ja osaamisen. Se on harmi. 

Takista lisää täältä ja R-collectionista yrityksenä täältä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti