tiistai 1. syyskuuta 2015

Väsymyksestä

Tuntuu, että olisin ollut viimeisen kolme, tai oikeastaan jo neljä, vuotta väsynyt. Olen huomannut, että väsymys on lisääntynyt sitä myöten mitä vähemmän olen päässyt liikkumaan ja mitä enemmän paino on noussut. Liikunnan vähentymiseen suurin syy oli valmistumisen jälkeen töiden aloitus. Ylipitkien työviikkojen ohella ei vain jaksanut liikkua. Mikä oli suuri virhe. Sitä vähemmän jaksaa, mitä vähemmän tekee. Sitten tulikin raskaus pahoinvointeineen. Olin koko odotusajan viikolle 38 asti pahoinvoiva ja yliväsynyt. Raskauden jälkeen aloitin uudelleen salilla käymisen mutta se jäi, kun matkaa salille oli 20km ja meidän koliikkivauva ei nukkunut. Sitten alkoikin työt, enkä enää ehtinyt.

Harmittaa. Sitä myöten kun lihakset hävisivät, väsymys kasvoi. Samalla kun liikunta väheni, niin myös ruokavalio huononi. Kiire töissä johti ja johtaa edelleen siihen, että päivässä on yksi pääateria ja monta välipalaa. Pääateria, jolla tulee syötyä helposti liikaa, ähkyyn asti jopa. Ja sanomattakin lienee selvää, ettei sen päivän pääaterian jälkeen juuri jaksa liikkua. Ja harmittavan usein se pääateria on hiilihydraattia ja rasvaa, koska on kova nälkä. Välipalat onneksi ovat nykyään suht terveellisiä, mutta ilmeisesti niitäkin tulee nautittua liian harvoin.

Harmittaa, että olen päästänyt itseni tähän kuntoon. Harmittaa kun väsyttää. Vaikka telkkaria ei nykyään tule katsottua, eikä oikeastaan edes Netflixiä, niin silti illat menevät löhötessä. Tai no, kotitöitä tehdessä. Kaipaisin kuitenkin virtaa tehdä ja lähteä. Odotan kovasti sitä, että saisin arkeeni rutiinin, mihin sisältyisi liikuntaa. Mutta on helppo keksiä tekosyitä sille miksi ei liiku. Sattuu, väsyttää, sataa, paistaa aurinko, ei ole lenkkareita, on kiire, ei ehdi suihkuun jne. jne.

En usko poppakonsteihin tämän väymyksen voitossa. Tiedän, että monet uskovat kilpirauhaseen tai fibromyalgiaan, osa jopa borrelioosiin väsymyksen taustalla. Suurimpia syitä väsymykseen ovat kuitenkin huono kunto ja väärä ravitsemus. Olen ollut tässä pisteessä aiemminkin. Olen ollut väsynyt. Se väsymys poistui sillä, kun jätti ruokavaliostaan turhat sokerit ja muut nopeat hiilihydraatit pois sekä vähensi rasvojen käyttöä ja alkoi liikkumaan. 5-7 kertaa viikossa. Kilpirauhashormoni kieltämättä piristää tablettimuodossa, vaikka ei olisi vajaatoimintaa. Se piristää täysin tervettäkin, mutta silloin kyse ei ole terveestä asiasta. Tiedän omat kilpirauhasarvoni ja tiedän kolesterolini. Pillereitä en tarvitse. Tarvitsen enemmän ulkoilua, terveellisempää ravintoa ja vähemmän paheita.

Ja miten tämä liittyy ekologisuuteen? No siten, että pelkillä positiivisilla elintapojen muutoksilla saa itselleen paremman olon. Siihen ei tarvita pillereitä eikä superfoodeja. Helppoa se ei kuitenkaan ole ja matka on pitkä ja vaatii paljon hikeä unohtamatta monia syömättä jääneitä herkkuja. Mutta kun elimistö tottuu vähempään sokeriin ja enempään liikuntaan, ei niitä asioita jää kaipaamaan.

Terveisin eräs irtokarkki- ja energiajuomariippuvuudesta jälleen kerran itsensä vieroittanut laiskamato joka jaksaa haaveilla pirteämmästä tulevaisuudesta ja lähtee huomenna jälleen urheilemaan vaikka ei millään jaksaisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti