maanantai 14. syyskuuta 2015

Hampaiden puhkeamisen kivunhoidosta

Meillä onneksi maitohampaat alkavat olla kaikki puhjenneet eikä asiaan liittynyt sen suurempaa draamaa.  Ei kuumetta, ei useita valvottuja öitä putkeen. Särkylääkkeen käyttöä ei jouduttu kokeilemaan kuin ehkä 1-2 kertaa eikä jääkaapissa säilytetyt purulelutkaan olleet mikään hitti. Toisaalta, meillä oltiin ensimmäisen 2 vuoden aikana niin tottuneita yövalvomisiin ja huutamiseen kuuden kuukauden koliikin ansiosta, että ehkä ne hampaat tulivat senkin vuoksi  niin vaivattomasti.

Itse en siis joutunut miettimään asian suhteen mitään poppakonsteja, mutta aika ajoin törmään netissä mammapalstoilla tai muuten keskusteluihin puuduttavasta geelistä, joka auttaa hampaiden tuloon.

Monesti puhutaan Calgelistä, jota ei saa Suomesta. Käsittääkseni valmisteella ei ole myyntilupaa Suomessa. Calgel sisältää lidokaiini hydrokloridia ja CPC:tä eli setyylipyridiinikloridia.  Ensimmäinen on puuduttava ainesosa ja jälkimmäinen antiseptinen ainesosa, joka ehkäisee bakteeripeitteiden muodostumista ja sitä käytetään mm. kosmetiikassa säilöntäaineena. Tätä kyseistä geelivalmistetta kehutaan mammapalstoilla ja ihmetellään, miksi Suomessa lapset pakotetaan kärsimään kivuista hampaiden puhkeamisen yhteydessä mutta jotenkin koen itse turvallisemmaksi olla laittamatta tätä pahimmilaan alle puolivuotiaan suuhun.

Pohjois-Amerikassa on myös tehty tapausselostus, jossa Yhdysvaltain lääkeviranomainen varoittaa käyttämästä 2% lidokaiinia sisältävää  geeliä 0,5-3,5 vuotta vanhojen lasten puhkeavien hampaiden tai suutulehduksen hoitoon. Tämä varoitus perustuu 22 rekisteröityyn tapaukseen, joissa kyseisen geelin käyttöön liittyy vakava haittatapahtuma. Näistä haittatapahtumista kuusi johti kuolemaan, kolme oli hengenvaarallisia, 11 vaati sairaalahoitoa ja kolme muuta lääketieteellistä hoitoa. Tästä alkuperäiseen tekstiin.

Suomessa myydään apteekeissa reseptivapaasti Gum Gengigel-valmistetta, jossa vaikuttavana aineena on hyaluronihappo. Hyalyronaanihappo mielletään toistaiseksi terveelliseksi aineeksi ja sitä käytetään niin kosmetiikkatuotteissa kuin nivelten toimintaa tehostamaan. Hyalyronihappo tukee elimistön soluen normaalia toimintaa. Nyt kuitenkin on nähty viitteitä siitä, että se kertyy elimistössä syöpäsolujen ympärille ja muodostaa niitä suojaavan kalvon, joka estää mm. lääkeaineiden pääsyn syöpäsoluihin ja estää myös ihmisen oman immuunipuolustuksen toimintaa syöpäsoluja vastaan. Jatkossa selvinnee, onko ihmisten käyttämillä hyaluronihappovalmisteilla vaikutusta asiaan. Täältä lisää tietoa, en löytänyt vielä suoraa linkkiä väitökseen.

Itse koen näiden kahden tiedon perusteella mukavammaksi suosia lääkkeettömiä keinoja ja tarvittaessa satunnaista särkylääkkeen käyttöä. Lääkkeettömiä keinoja lapsen hampaiden tulo helpottamiseen on ikenien hierominen ja jääkaapissa säilytettävien turvallisten, alle 3-vuotiaille suunnattujen purulelujen käyttö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti