perjantai 1. tammikuuta 2016

Uuden vuoden lupauksista

Mietin pitkään mitä lupauksia tekisin täksi vuodeksi. Kaikenlaista kasvisyönnistä kuntokuuriin välähteli mielessäni, mutta toisaalta ne ovat asioita missä haluan haastaa itseni joka tapauksessa, vaihtui vuosi tai ei. Näin ollen päätin, etten varsinaisesti lupaa mitään muuta kuin olla entistä enemmän läsnä lapselleni ja olla hänen seurassaan vähemmän stressaantunut ja kiukkuinen ja aina vain enemmän kärsivällisempi. Tämän yhden päätöksen lisäksi haluan haastaa itseni huonona ekoihmisenä aina vain parempaan suuntaan ja siksi listasin itselleni asioita, joissa voin parantaa omaa käytöstäni oman hiilijalanjälkeni pienentämisessä.

1) Kuljen enemmän pyörällä töihin, töissä ja töistä pois. Työmatkani on yhteen suuntaan reilu 20 km ja pääsääntöisesti kuljemme koko perhe matkat yhdellä autolla. Työpäivän aikana käytän polkupyörää jonkin verran, hieman säistä riippuen. Jatkossa otan tavoitteekseni keväästä lähtien kulkea myös joinakin päivinä töihin pyörällä. Toki muu perhe kulkee niinä päivinä autolla kun lapsen hoitoon vienti sitä vielä toistaiseksi vaatii. Jos menisimme kaikki julkisilla tai pyörillä, niin koiran päivät puolestaan venyisivät 12 tuntisiksi, eikä se ole reilua koiraa kohtaan.

2) Syön vähemmän lihaa ja eläinperäisiä tuotteita. Tämä on vaikeaa, olen aina ollut sekasyöjä joka rakastaa juustoa. Olen kuullut vegaanijuustoista, mutta toistaiseksi käytän mielummin kotimaista lehmänmaitojuustoa kuin ulkomailta tuotua vegaanijuustoa. En usko, että haluan koskaan olla täysvegaani, mutta haluan syödä mahdollisimman ekologisesti ja ekologinen ruokavalio on yksi asia, mihin haluan jatkossa perehtyä enemmän.

3) Ostan ruokaa vähemmän kaupasta ja pyrin enemmän miettimään viikon ruokalistoja niin, ettei ruokaa menee roskiin tai koirallekaan määräänsä enempää. Koira kun alkaa olemaan tuhdissa kunnossa, ressukka kun joutuu toimimaan meidän jätesankona.

4) Yritän käydä lyhyemmän aikaa suihkussa ja käyttää viileämpää vettä.

5) En matkusta lentokoneella tämän vuoden aikana ja matkustamisessa suosin paikallisia pienyrittäjiä aina mahdollisuuksien mukaan suurien ketjujen sijasta.

6) En heitä mitään käyttökelpoista roskiin.

7) En hamstraa itselleni kankaita enkä lankoja. Ostan uusia vasta kun vanhat on käytetty pois.

8) Kerään roskia maasta roskakoriin.

9) Poltamme takkaa vain silloin kun siihen on lämmittämisen puolesta oikeasti tarvetta, ei tunnelmanluojaksi.

10) Yritän kokonaisuudessaan välttää turhia ostoksia ja laitan virheostokset nopeasti eteenpäin.

Näillä eväillä eteenpäin. Lupaan kuitenkin tekeväni edeleen ajoittain mielihaluostoksia mutta jatkan kehittymistäni ekoihmisenä edelleenkin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti