perjantai 9. toukokuuta 2014

Marjanpoimijoista

Viime vuonna oli kovasti tapetilla thaimaalaiset marjanpoimijat. Tänä vuonna asiaan päätetty puuttua. Lisätietoja löytyy mm. tästä.

Ajatus on hyvä ja asia oikea, mutta mietin vain, että samalla kun teemme kaikkemme, että nämä ihmiset eivät tule tänne riistotöihin, niin ostamme hyvillä mielen Thaimaassa tehtyjä tuotteita, joiden tuotanto-olosuhteista ja palkan riittävyydestä perustarpeisiin ilman järjettömiä ylitöitä, meillä ei ole mitään takeita?

Toki meidän on helpompi puuttua täällä tapahtuviin asioihin omalla lainsäädännöllämme, mutta samalla meidän on niin helppo kääntää selkämme asioille vetoamalla siihen, että ne tapahtuvat kaukana ja meidän lakiemme ulottumattomissa. Sitten kipitämme kauppaan ostamaan Thaimaassa tehtyjä Muumi-mukeja. Iittala puhuu asiasta näin. Finnwatch oli puolestaan asiasta tätä mieltä.

Toki jostainhan se on lähdettävä liikkeelle. Mutta jos me suomalaiset olemme niin tarkkoja ihmisoikeuksien toteutumisesta, niin eikö ne Muumi-mukit voitaisi tehdä Suomessa tai sitten varmistaa se, että Thaimaassa työolot ovat kunnossa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti